Betraktelser

Direktlänk till inlägg 30 december 2009

Expedtition Robinson - the LM edition

Av Lena M - 30 december 2009 20:07

Jag klockade ett avsnitt av Robinson. (Ja, med tidtagarur). Av de 90 minuter programtid som avsnittet tar i tv4-tablån pågår själva progammet i 56 minuter. Det skulle alltså ha varit ett entimmesprogram på SVT. Resterande dryga halvtimmen består av 22 minuters reklam från sponsorerna och den kanalegna reklamen för kommande program. Cirka tio minuter av tiden ägnas åt att visa vad som visades förra veckan. Och vad som ska visas den här veckan, dvs rätt snart. Och vad som ska visas efter pausen, dvs om sju minuter. De vackra, men stillatigande och intetsägande, panoramabilderna över naturen har jag dock räknat med i programtiden. Lite blåa hav, beiga stränder och grön vegetation måste vi ha.


Nåväl. Robinson är en kul programidé. Men tänk så hemskt mycket roligare den skulle kunna vara. Och då menar jag inte bara om man kunde få se timmesavsnitten utan avbrott. Nej. Här kommer en bättre version - "the LM edition" - av Robinson. Varsågod - tv 4, SVT - vem som vill - ta den och gör den!


Behåll grundkonceptet: en öde exotisk ö, ett antal personer - säg 16 - väljs ut och skeppas dit. De får bygga sitt bo, föda sig själva och tävla om priser samt att bli årets Robinson.


Men ta bort utröstningen i örådet.


Första veckorna är det alltid några intetsägande typer som man aldrig lär känna, som aldrig får en chans, som känns om utfyllnadsfigurer för att ha några att rösta bort innan själva tävlingen egentligen börjar, som blir bortröstade. Sedan, när det inte är fler kvar än att man börjar få kläm på vad de heter och vilka man gillar, eller älskar att irritera sig på, då röstas de starkaste bort i öråden. De, som vi i tv-soffan gillar att beundra för att de är starka, uthålliga, sociala, smarta, snygga, roliga, vinner tävlingar, klänger i lianer, krossar kokosnötter, slaktar djur och gör upp eld så kung Louie blir grön av avund.

     Varvat med de starkaste - "de största hoten" - röstas de irriterande typerna bort. De som är helt asociala, som antingen är lika talträngda som Wassberg efter ett lopp 1979 eller pratar skallen av samtliga, deltagare och tv-publik, gärna på gräslig dialekt. De som är lata och aldrig lyfter ett finger. De som luras, bedrar, ljuger och baktalar. De som är osedvanligt tjocka. Eller skitgamla. Eller blondinbellakorkade. Udda typer helt enkelt. De - som vi älskar att hata. En dokusåpa utan åtminstone en sådan person är inte en dokusåpa värd sändningstiden.


Därför - ta ut sexton deltagare, skeppa ut dem på ön och behåll dem, tills en av dem har vunnit tävlingen. Låt oss lära känna dem, byta loljaliteter, ändra uppfattning och låt och älska dem och hata dem, på äkta dokusåpamanér. Sexton - därför att då har vi råd att bli av med en handfull som ger upp på grund av tristess, svaghet eller som blir sjuka på ett eller annat sätt. Tio - tolv deltagare är lagom.

Som det är nu börjar man med två lag som senare, när bara några få är kvar, slås ihop. Syftet är att bygga upp lojaliteter som sedan ska hålla, eller slås sönder. Jag säger: gör tvärtom. Låt alla vara tillsammans från början. Låt dem bygga vänskapsband, pakter och skapa kärlekspar och svartsjuka och låt det bli olika gäng av killar, tjejer, äldre, yngre, stadsbor, lantisar och så vidare.

Varje vecka hålls en pristävling. Priset ska vara något man verkligen vill ha på en öde ö, precis som det är nu. Mat, kläder, hygienartiklar, redskap. Den som vinner tävlingen får priset - och valet att behålla det för egen räkning eller dela med sig, till en, två eller alla deltagare. Detta är som gjort för gräl och osämja, varje dokusåpaproducents dröm.

Så kommer det viktigaste - själva Robinsontävlingen. Den ska vara tuff. Fysiskt och psykiskt krävande. Raffinerad, uthållighetsprövande med flera olika moment. Den vill vi se i sin helhet med så lite fejk som möjligt. Den ska spelas in och produceras som en sportsändning. Här ska vi i publiken kunna njuta av skicklighet och styrka, spelande muskler, psykiska kamper. Här ska agnarna sållas från det vete som ska vinna Robinsonstatyetten.


De första veckorna, de som nu motsvaras av när de tävlar i lag, får varje deltagare poäng efter den placering de får i tävlingen. Det ska alltså inte vara tävlingar där en vinner och övriga förlorar, utan tävlingar där man kommer etta, tvåa, trea och så vidare. Poängen slås ihop så att man i slutet av varje avsnitt kan se vem som leder och hur alla ligger till i tabellen.

Okej, nu har det gått några veckor och någon machotyp från norrlandsskogarna leder tävlingen och de flesta kvinnor ligger på den nedre halvan, utom ett par publikfavoriter, tuffa brudar som kan klå vem som helst, både i fysiska och psykiska tävlingar. Nu ska vi bilda lag. Nu ska vi splittra och söndra. Den som leder tävlingen får välja ett lag och den som ligger sist får välja ett. Hur valet går till överlåter jag till producenten som köper mitt förslag. Man kan till exempel göra som valet gjorde i årets upplaga, där de båda får köpslå och resononera sig fram till hur lagen ska se ut. Eller så lottar man, helt sonika (det ger ju också en bra möjlighet att redigera i efterhand ifall lotten skulle göra lagen alltför tråkiga). Eller så har man en tävling där ettan och sisten får svara på frågor och för varje gång de svarar rätt får de välja en lagdeltagare, svarar de fel får den andre välja. Brännbollsmobbning.

Från och med nu blir pristävlingarna lagknutna. Vinsten ska alltid vara något som ger deltagarna i vinnarlaget fördelar jämfört med deltagarna i förlorarlaget. Det vill säga mat. Allt som gör dem starkare och stärker deras möjligheter i Robinsontävlingarna. Nu kan det vara ganska rejäla priser, gärna pizza och kaffe, madrasser att sova på och sådant.

Robinsontävlingarna är fortfarande individuella.
     Men - nu får laget ändå en betydelse. Det lag som har den lägsta sammanlagda placeringssiffran får tillsammans välja ut en i det andra laget som går miste om de poäng han eller hon fick i den här tävlingen. Dessutom - och här kommer örådet äntligen in i bilden (jag förstår att producenter har varit i oroliga) - det lag med den bästa sammanlagda placeringen får rösta, vid sluten omröstning i urnan vid örådet. De får rösta vem i det andra laget de vill ha över till sitt lag. Och i en ytterligare röstning vem i sitt eget lag det vill byta honom/henne emot...
     Är det inte raffinerat så säg?
     Nu prövas alla vänskapsband, pakter och gäng.

Vinnaren utses precis som alltid. De fyra som har flest poäng i sluttabellen går till final, där först en, sedan nästa åker ut i planktävlingar eller vad man nu har tills två återstår och alla deltagare får rösta mellan dem.

Häpp.

Det här programmet skulle jag verkligen vilja se. Om du tycker likadant - skicka länken till det här inlägget till programansvariga på de tv-bolag du tycker ska sända det.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena M - 3 augusti 2012 11:54

Mina betraktelser har flyttat och meddelar härmed adressändring enligt bloggbokföringslagen. Alla tidigare inlägg fram till och med juli 2012 finns kvar på http://lm.bloggplatsen.se men från och med nu görs alla nya inlägg på http://betraktelser.lena...

Av Lena M - 30 juli 2012 13:59

Juli 2011: 1. Jag tecknar ett mobilabonnemang hos Telia.2. Det ingår 6 mån Spotify och 12 mån Navigator3. Jag frågar försäljaren: kommer dessa båda att upphöra av sig självt om ett resp ett halvår eller måste jag säga upp dem?4. Försäljare svarar: ...

Av Lena M - 29 juli 2012 22:15

Startade med fika i Älmsta. Himmelskt god ostsmörgås respektive en nötkaka att mörda för och kaffe.   Fortsatte norrut. Kort stopp vid världens ände.   Nästa hållplats Järnboden. Vacker miljö.    Rolig naturstig med konstverk. Riktni...

Av Lena M - 23 juli 2012 16:00

Mmm. Att en 21-årig kvinna med långt, blont hårsvall ala filmstjärneideal, slät över hela kroppen, med stora bröst och svankandes för att framhäva rumpan, målade naglar, i tilltalande halvprofil, hårt sminkad och med förföriskt leende poserar i offen...

Av Lena M - 21 juli 2012 17:49

I min egenskap av irriterad konsument har jag börjat tappa greppet. Eller synen, snarare.   Igår hittade jag minsann äntligen en kjol i en modell som jag letat efter länge och en kvalitet som sällan ses och i rätt storlek. Bara så där utan förvar...

Presentation

Omröstning

Den här bloggen har flyttat till betraktelser.lenamjohansson.se
 Det vet jag väl
 Det bryr jag mig inte ett smack om
 Tänker fortsätta kolla den där
 Tack för upplysningen!
 Äh, jag hamnade bara här av en slump

Gästbok

Följ bloggen

Följ Betraktelser med Blogkeen
Följ Betraktelser med Bloglovin'

Sök i bloggen

Fråga mig

14 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Kategorier

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se