Betraktelser

Direktlänk till inlägg 22 mars 2010

Suget är bagarens moder

Av Lena M - 22 mars 2010 22:20

Vad gör man när suget sätter in och inget finns i skafferiet som duger i gommen?


När en knäckemacka med makrill i tomatsås inte lockar. När den mörka chokladen med blåbär som annars är så god till en kopp kaffe bara känns fadd att tänka på. När ett äpple känns för tråkigt, rödkål för nyttigt, blåbärsoppa inte går att tugga och man inte orkar gå till kvartersbutiken.


Då finner man sig plötsligt i köket, görandes något ingen levande människa sett mig göra mer än enstaka gånger, någonsin.
     Då finner man sig själv i köket bakandes kakor.


Men vänta nu.
     Baka kakor? I ett hem där kakor aldrig bakats, bulldegar aldrig knådats och ord som brödkavel, vetesikt och bakplåtspapper aldrig yppats.
     Men har man sug, så har man.
    

Vad tycker jag är gott? Havre, mandel. Det ska inte vara för sött. Inte segt, men krispigt, frasigt. Smaken av bakpulver.
     Se där - en burk bakpulver finns i skåpet bredvid spisen. En halv påse durumvete står prydligt i en försluten plastpåse. Gud vet vilka bäst-före-datum dessa förpackningar har. Jag tittar inte, jag häller upp en eller ett par deciliter mjöl och en tesked bakpulver. Såvitt jag förstått är andelen mjöl och bakpulver en viktig faktor för ett lyckat bak. Hur stora dessa andelar ska vara har jag förstås ingen aning om.
    

Strösocker finns självklart i skafferiet och ekologisk smör alltid i kylen, även om det inte var många gram kvar just i kväll. En liten filledutt rapsolja hjälper nog till att få kakorna frasiga, vad vet jag. Socker, smör och filledutten får sjuda i en kastrull. Har man inte grädde när man kokar knäck? Det borde bli gott. Men grädde, det finns aldrig i det Johanssonska hemmet. En skvätt mellanmjölk med lång hållbarhet kanske går lika bra. Sagt och gjort. Röra, röra, tjockna, tjockna.


En skrälldus mandlar går i hacken. Beblandar sig med mjölet och bakpulvret (jag är rätt säker på att man ska blanda dessa båda sistnämnda för sig först, så det har jag gjort. Jag har vänt ner bakpulvret i mjölet. Jag är själv imponerad). I med 2-3 deciliter havregryn och så i med geggan från kastrullen. Ugnen på 200 grader, eller 150 kanske. Äsch, 175 låter bra. Rapsolja på plåten så att kakorna inte ska fastna.
     Jag rullar bollar av smeten och lägger på plåten, plattar till dem med handen. Eftersom jag inte har en aning om hur den här smetens beskaffenhet lämpar sig för gräddning gör jag lite olika storlekar och plattar ut lite olika mycket.


Efter sisådär tio minuter tar jag ut de minsta kakorna med en stekspade. De stora behöver längre tid, men jag glömmer bort mig så de blir lite onödigt bruna.
     Sista satsen rullar jag små och låter grädda i 10-12 minuter. De ser smaskiga ut.


Sju havrekakor med mandel till hemlagad "glass" gjord på filmjölk, keso, frysta lingon och en halv burk konserverad frukt i osötad juice, brutalt mixade har avnjutits. Väldigt gott.


Nu vet jag att det är en baggis att baka kakor. Vem behöver recept och sådant? Nej, man tager bara:


  • nästan 2 dl durumvetemjöl med slutdatum december 2007
  • prick en tesked, struket mått, av ett bakpulver från en på dagen ett år för gammal burk
  • en skrälldus mandlar i hackemaskinen
  • mycket havregryn
  • en filledutt rapsolja
  • förhoppningsvis 50-60 gram ekologiskt smör
  • en skvätt mellanmjölk med lång hållbarhet, ännu ej passerad

De tre sistnämnda sjudes i kastrull tillsammans med 1 dl strösocker. Mjölet blandas med bakpulvret, som blandas med mandlarna som blandas med havregrynen. I med rubbet i en lila plastbunke. Häll lite rapsolja på en plåt och stryk ut den med fingrarna. Rulla bollar av smeten till valfri och varför inte varierande storlek. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i sisådär 12 minuter. Ovanstående sats ger många kakor, beroende på storlek och hur många man bränner.


Inget är svårt när suget är stort.

 
 
Ingen bild

Brum

23 mars 2010 09:46

När nöden är som störst är hjälpen uppenbarligen som närmast! Gillar särskilt dina mått; en "skrälldus" av något måste jag testa någon gång :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena M - 3 augusti 2012 11:54

Mina betraktelser har flyttat och meddelar härmed adressändring enligt bloggbokföringslagen. Alla tidigare inlägg fram till och med juli 2012 finns kvar på http://lm.bloggplatsen.se men från och med nu görs alla nya inlägg på http://betraktelser.lena...

Av Lena M - 30 juli 2012 13:59

Juli 2011: 1. Jag tecknar ett mobilabonnemang hos Telia.2. Det ingår 6 mån Spotify och 12 mån Navigator3. Jag frågar försäljaren: kommer dessa båda att upphöra av sig självt om ett resp ett halvår eller måste jag säga upp dem?4. Försäljare svarar: ...

Av Lena M - 29 juli 2012 22:15

Startade med fika i Älmsta. Himmelskt god ostsmörgås respektive en nötkaka att mörda för och kaffe.   Fortsatte norrut. Kort stopp vid världens ände.   Nästa hållplats Järnboden. Vacker miljö.    Rolig naturstig med konstverk. Riktni...

Av Lena M - 23 juli 2012 16:00

Mmm. Att en 21-årig kvinna med långt, blont hårsvall ala filmstjärneideal, slät över hela kroppen, med stora bröst och svankandes för att framhäva rumpan, målade naglar, i tilltalande halvprofil, hårt sminkad och med förföriskt leende poserar i offen...

Av Lena M - 21 juli 2012 17:49

I min egenskap av irriterad konsument har jag börjat tappa greppet. Eller synen, snarare.   Igår hittade jag minsann äntligen en kjol i en modell som jag letat efter länge och en kvalitet som sällan ses och i rätt storlek. Bara så där utan förvar...

Presentation

Omröstning

Den här bloggen har flyttat till betraktelser.lenamjohansson.se
 Det vet jag väl
 Det bryr jag mig inte ett smack om
 Tänker fortsätta kolla den där
 Tack för upplysningen!
 Äh, jag hamnade bara här av en slump

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

14 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Kategorier

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards