Betraktelser

Senaste inläggen

Av Lena M - 6 december 2009 18:29

Min granne håller på att bygga garage. Han har just gjutit bottenplattan. Den är grusad och där står hans två bilar. En cheva och en firmabil, en skåpbil. Invid köksingången till boningshuset står hustruns bil, en liten japan.


När grannen flyttade in i huset var han ännu ungkarl utan fast sällskap och huset var en tvåvåningskåk byggd 1926. Putsad fasad och kök och kammare på nedervåningen, två små sovrum på vinden. Till vinden ledde en smal trätrappa och under den fanns ett förråd. Boyta var kanske 50 kvadratmeter.


I det huset hade min morfars bror bott och han och hans fru uppfostrade sina tre barn där på 30-talet. På 60- och 70-talet var det de vuxna barnens barn och deras kusiners barn som sprang in och ut i stugan. Ett av de vuxna barnen bodde om somrarna med sin fru i hönshuset, som var omgjort till ett rum och pentry. Min morfar hade gått bort men hans storebror satt i sin skomakarhörna i det bakre av garaget och lagade barnbarnens skor.

     På tomten växte flera äppelträd och frun i huset skötte omsorgsfullt sina blomrabatter som kantade grusgången till entrén. I garaget stod den välvårdade ljusblåa Volvon, en PV som inte gått många mil.          

     Samma garage som den nya grannen varken fick in chevan eller firmabilen i, båda var större än garaget som i trettio år rymt en PV.


När den nya grannen bott där i par år träffade han en tjej och började bygga till ett större hus. Om dessa båda händelser har med varann att göra eller ej, vet jag dock inte. Men han var glad att han hittat en kvinna som ville dela hans liv och bo ute på bondvischan.  


Det nya huset blev rött i stående träpanel och med två hela våningsplan. På övre botten ligger sovrummet åt söder, ovanför altanen, och är lika stort som min förra lägenhet.


Grannen tog ett lån på 2 miljoner. Huset fick 180 kvadratmeter bostadsyta. Garaget revs. Alla äppelträd fälldes. Blomrabatterna grävdes upp. Katten sitter på furstukvisten. Hönshuset står kvar vid stenmuren som utgör vyn jag ser ifrån mitt köksfönster.


Nu har grannen bildat en trepersonsfamilj i sitt stora fina hus. Två barn till så är familjen lika stor som den som först bodde där. Fast med fyra gånger så mycket golvyta att dammsuga. Men fruar är väl spänstigare nuförtiden. Eller om det kanske är lättare att städa ett hus på 180 kvadrat när maken gör det, än ett på 50 kvadrat som trebarnsmor. Vad vet jag? Jag är en barnlös kvinna som bor på 60 kvadrat och tycker det nog så mycket att städa. Skulle jag bo i ett hus där man fick byta eluttag för att dammsugarsladden inte räckte runt hela bostaden skulle jag fan inte orka dammsuga alls.


Men det orkar visst folk nuförtiden. Och råd har de också. Och platteve. Och surround och trådlöst och bärbart och uppkopplat.


Däremot har de inte kaffebryggare. Nu ska det istället vara något rostfritt monstruöst som man kan få små löjliga koppar med, ja inte vet jag, någon typ av kaffe i. Men det finns billiga bönmalningsmaskiner har jag fått höra. Om man inte har så höga krav på att brygga olika sorters espresso kan man få en för knappt 4 000 kronor. Vad det rostfria monstret som tar upp hela köksbänken av piffig betong kostar är jag dock lycligt omvetande om. Men det här var en utvikning.


Min betraktelse är denna: hur har folk tid, råd, lust och ork? När man klarar sig och allt blir så mycket billigare och lättare med så mycket mindre?


Grannens garageplatta är 80 kvadratmeter.

Min hus är en trerumskåk på drygt 60.

Av Lena M - 26 november 2009 20:39

Dissar har blivit ett väletablerat svenskt verb.


Dissar - det låter helt klart som en förkortning av ett längre verb. Ungefär som man sedan länge kan säga "kollar" lika gärna som "kontrollerar" även i seriösa sammanhang. 
     Men vilket ursprungsverb döljer sig bakom "dissar"?


Jag själv är helt säkert på vilket verb jag menar när jag använder dissar. När jag frågar slumpvis utvalda personer inom min bekantskapskrets visar det sig att alla har lika bestämd vetskap. Det är bara det att de svarar olika.


Så - vad betyder dissar?


Dissociera.

     - Jag fjärmar mig från dig. Jag skjuter dig ifrån mig. Mina åsikter är inte förenade med dina.


Diskvalificera.

     - Du får inte vara med. Jag fimpar dig. Du är utvisad.


Distansera.

     - Jag vill inte vara i din närhet. Jag lämnar dig och går härifrån. Bort med dig.


Diskreditera.

     - Jag tror dig inte. Inget du säger är sant.


Diskriminera.

     - Jag tycker inte du räknas. Du är sämre än resten av oss.


Disponera.

     - Du har ingen talan. Jag styr över dina handlingar och åsikter. Jag äger dig.


Dissekera.

     - Jag ska skära sönder dig och studera dina inälvor nogsamt.

     (nja, kanske inte)


Distrahera.

     - Jag stör dig. Jag får dig ur balans.


Vid närmare dissektion (sic!) visar det sig att olika personer följdaktigt också menar olika saker med att dissa någon. Om en ung man säger "Jag dissade den jäveln" så kan det betyda att han slog honom på käften, rätt och slätt. Vilket inte enligt mitt språköra går ihop med något av förslagen ovan.


Vad gör man när man dissar någon? Går därifrån? Puttar bort vederbörande? Ser ner på någon? Bortser från vad han säger? Ignorerar personen?


Det är roligt när språket utvecklas och när nya ord införlivas i svenskan. Mindre kul när man inte begriper vad människor säger. Då blir det keff, på ren svenska.


Av Lena M - 13 november 2009 18:58

Hört på den lokala pizzeran:
     - Vänta förresten, jag ändrar mig.

Sagt av en kvinna i dags-för-småbarns-eran-åldern efter att hon och hennes väninna stått länge och väl och jamsat vid disken med en tålmodig pizzabagare vid kassaapparaten samtidigt som deras tredje väninna omständligt, oändligt omständligt hängde av sig kappan vid ett av de få borden i den lilla lokalen och hennes väldigt nyfödda bebis låg i en bilbarnstol och bara var liten och helt tyst.

     Och kvinnan vid kassan specificerade:

     - Jag vill ha en "Bananas" istället. Men jag vill inte ha några bananer på den. Jag vill byta bananen mot ananas.


Jag kastade en blick mot pizzamenyn på svarta tavlan ovanför disken. En "Bananas" innehåller två ingredienser; skinka och banan. Och är kryddad med curry.

     Kanske skulle "Bananas" inte vara den pizza jag valde från menyn, om jag inte tycker om banan. Kanske skulle jag välja att lägga till curry på en annan pizza med skinka, en "Hawaii" till exempel.

     Men vad jag skulle göra har föga tillämpning på unga kvinnors val.


För övrigt gillar jag inte pizza.

Av Lena M - 12 november 2009 00:43

Du kommer körande på motorvägen. Den är trefilig och hastighetsbegränsningen är 110. Till höger finns ytterligare en fil, som är en påkörningsfil. Det är en strid ström av bilar i samtliga filer, det rullar på i cirka 100 kilometer i timmen, det vill säga, det går lite långsamt och är en viss köbildning. Det är torsdag eftermiddag och alla är på väg hem från jobbet. Det har börjat skymma och inom en kvart kommer det att vara mörkt. Men vi är nära storstaden och det finns vägbelysning.


Längre fram ser du stora skyltar som hänger över vägbanan. Det är vägvisningsskyltar som används vid vägarbeten och olyckor. Över den yttersta filen lyser den digitala skylten med ett stort rött kryss. På skylten till vänster om den, alltså den som sitter över den vänstraste filen, visas en gul pil som blinkar mot mitten. Över den innersta filen lyser en likadan pil. Långt därframme ser man att trafiken stoppar upp när fyra filer ska in i en enda.


Tänk dig in i att du befinner dig i din bil i den vänstra filen i just den här situationen.

Vad gör du? 


  • Jag kör så fort jag kan tills jag kommer till skyltarna med krysset och pilarna, där tvärstannar jag och tränger mig in i kön som bildats därför att fjorton stycken före mig gjort likadant.
  • Jag fortsätter i den vänstra filen – jag ser ingen tremeters bergvägg som hindrar mig.
  • Jag fortsätter i den vänstra filen, det tjänar jag sju bilar och 20 sekunder på och jag är en upptagen person som inte har tid att vänta i onödan.
  • Jag fortsätter i den vänstra filen, det tjänar jag sju bilar och 20 sekunder på och det är alltid den som är först som är bäst. 
  • Jag blinkar höger när jag närmare mig avstängningen och kör varsamt i anpassad fart in i den högra filen enligt blixtlåsprincipen.
  • Jag ligger redan i höger fil, för jag såg de där avstängningsskyltarna på långt håll.

  

Så går du och handlar på, säg, PrisXtra i Hallonbergen. Plockar på dig mjölk och bröd, fil, frukt och en flaska diskmedel. Och kanske en chokladkaka på vägen mot kassorna.

Det finns tre kassor. Den ena är obemannad och stängd. Den andra har en kö på fyra-fem personer, varav åtminstone en har en vagn, tämligen välfylld. I den tredje kassan står en tjej och lägger upp sina varor på bandet. På kanten till bandet står en skylt med texten ”Den här kassan är stängd”.


Tänk dig att det är du som i det här läget kommer gående mot kassorna.

Vad gör du?


  • Jag ställer mig bakom den där tjejen eftersom det är kortast kö där, jag är en upptagen person och har inte tid att vänta i onödan.
  • Jag ställer mig, försiktigt, bakom tjejen, läser skylten som det står ”den här kassan är stängd” på och frågar tjejen som står på tur: ”Är den här kassan stängd?” 
  • Jag ställer mig i ”den här kassan är stängd”-kön därför att jag är icke läskunnig/dum i huvudet/totalt väck (stryk det som ej önskas).
  • Jag ställer ifrån mig korgen och går genom kassan utan att passera gå. Jag har fan inte tid att köa på en jävla mataffär.

Vem du än är, vilket alternativ du än väljer – jag träffade samtliga en helt vanlig torsdag på min väg hem i en helt vanlig stad i en varm och vacker oktobermånad i nådens år 2009.


Men jag dömer ingen.


Av Lena M - 6 november 2009 13:21

En livsförgyllande aktivitet att göra en ledig fredag som jag rekommenderar å det varmaste:


Att på Stadsmissionens försäljningsbutik, bland färgglada porslinsburkar från sexitotalet, blommiga tallrikar från fyrtiotalet och ljusstakar i alla upptänkliga modeller sätta sig i en begagnad möbel i fikahörnan och njuta en kopp ekologiskt kaffe och äta en stor ljummen scones med alldeles tillräckligt med philadelfiaost och två olika sorters sylt, bläddra i en tre år gammal veckotidning medan Johnny Cash smeker öronem via en behagligt inställd högtalaranläggning - det är livskvalitet på hög nivå.


Man blir inte lyckligare än så.

Av Lena M - 5 november 2009 18:52

Idag gick jag in i Den Stora Matvarubutiken på vägen hem från jobbet i akt och mening att helghandla, så slipper jag det när jag är ledig.

     Men jag blir så stressad av Den Stora Matvarubutiken att jag blir helt perplex och handlar nästan ingenting alls. Jag kan inte välja glass när det står en hel lång korridor med höga frysboxar fyllda av olika sorters glass och omöjliga prislappar att förstå. Och ändå finns det säkert ett par tre frysboxar ytterligare på andra platser i butiken med ytterligare olika sorters glass. För 40 kronor burken. Och jag skulle ändå inte ha någon glass alls.


Tre päron och Aftonbladet gick ganska enkelt att handla. Men vindruvorna fick vara, för jag förstod inte vad som var skillnaden på "röda druvor i korg", "gröna druvor i kartong" och "rödgröna druvor i kartong". Annat än att det var olika priser på dem.


Ja, och så behövde jag en ny tandborste. En vit tandborste vill jag ha. Det fanns en hel hyllvägg med tandborstar från 4,90 för två till 30 kronor styck och en förpackning för barn för 80 spänn. Men inte en enda vit.


Skinka att lägga på smörgåsen ville jag ha. Kom jag på när jag passerade en fritt placerad kyldisk med olika sorters pålägg. Vända och vrida - kan det finnas någon utan E621 tro? Jo, för en gångs skull. Det fanns mycket att välja på. (När jag hade valt färdigt och gick vidare stötte jag på ytterligare en långdisk med smörgåsskinka på längden och bredden).

     Bland alla olika skinksorter och annat kallt och skivat pålägg fanns:

     "Skinka ko 22,90/förpackning"

     Nu är ju inte jag dummare än att jag fattar att "ko" stod för kokt i det här fallet.

     Där fanns även skinka som var:

     "Tvärrökt".


Jag skrattade hela vägen till kassan.


Jag är inte bara en irriterad konsument - jag är lättroad också.

Av Lena M - 4 november 2009 21:40

Jag kan välja flera olika alternativ när jag promenerar till jobbet. Tar jag den absolut närmaste vägen, i meter räknat, har jag bara 1,6 kilometer att gå men jag måste gå uppför en rejäl uppförsbacke. Den vägen tar jag när jag har bråttom att komma fram. Det tar 16-17 minuter att gå. Om inte tåget kommer.


Vill jag ha motion tar jag en omväg så att min promenadstund blir en halvtimme lång.


Men oftast väljer jag något mittemellan och dessa kilometer förlägger jag längs olika gator. I en småstad finns ett myller av små gator med olika karaktär och här bjuds också fina små parker, som man inte ens vet att de finns, om man inte vågar prova nya vägar. I min stad kan man också välja att gå längs kanalen. Eller längs järnvägen, som jag gjorde idag.

     Vägen längs järnvägen är ganska tråkig, men rak och effektiv. Av förklarliga skäl finns det butiker och företagslokaler endast på den ena sidan, där trottoaren löper.

     Här går jag och tänker på allting och tittar på just ingenting.

     När mitt öga plötsligt får blicken på en färgklick intill husväggen, något blått på trottaren.

    Jag saktar steget, tittar ner.

     Och tvärstannar. Tar fram mobilen ur handväskan, knäpper fram fotofunktionen. Och i snålblåsten till ackompanjemang av ett förbipasserande fjärrtåg förevigar jag följande  - helt fantastiska installation:



   


Kan det bli så mycket roligare än så, en blåsig onsdagmorgon?

Av Lena M - 3 november 2009 19:39

Vi möttes vid kaffeautomaten i cafeterian häromdagen. Vi ses då och då på det sättet, vi råkar passera varandra på väg till och från. Vi är inte längre kollegor, vi arbetar inte ens för samma arbetsgivare. För tjugo år sedan hade vi dock visst kollegialt samarbete.

     Jag kände inte ens igen honom första gången vi stötte ihop efter många år. Jo, jag kände väl igen honom och hälsade glatt, men kunde först inte komma på var våra vägar tidigare mötts. Nu ses vi som sagt lite då och då. Vi hälsar, byter några meningar om väder och vind, mer än så är det inte.


Den här morgonen var vi båda i cafeterian för att greppa en kaffe att gå.

     - Godmorgon Lena!

     - Godmorgon!

     - Vad roligt att se dig!

     - Detsamma!

     - Det är alltid lika roligt, jag blir glad när jag ser dig.

     - Åh, tack, säger jag rörd, vad snäll du är.

     - Snäll och snäll. Jag vet inte det. Jag säger bara som det känns.


Kan en dag vid kaffeautomaten börja vackrare än så?

Presentation

Omröstning

Den här bloggen har flyttat till betraktelser.lenamjohansson.se
 Det vet jag väl
 Det bryr jag mig inte ett smack om
 Tänker fortsätta kolla den där
 Tack för upplysningen!
 Äh, jag hamnade bara här av en slump

Gästbok

Sök i bloggen

Fråga mig

14 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Kategorier

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards